Világháború, vagy átrendeződés?
2017. február 15. írta: Mándy Gábor

Világháború, vagy átrendeződés?

Bartus László drámai szavakkal ecseteli az Amerika elleni orosz háború jeleit.

https://nepszava.us/blogs/news/bartus-laszlo-oroszorszag-megtamadta-amerikat

Bár a részletekben igaza van, nem értek egyet a végkövetkeztetésével. Putyin nem akarhatja megtámadni Amerikát, és az erőforrásait sem akarhatja megszerezni. Ez egyébként is nehéz lenne, lévén hogy szinte minden területen le van maradva (talán a rakétatechnika az egyetlen, amiben állja a versenyt, és időnként előnyre is tesz szert, de ennek elsősorban külkereskedelmi jelentősége van, mivel a legmodernebb fegyverzetét is árusítja). Akkor hát mit akarhat Putyin?

Elsősorban is biztonságot. Úgy akarja visszaszerezni a volt szocialista államokat, hogy ne kockáztassa vele az orosz-amerikai összecsapást. Nem elfoglalni akarja ezeket az országokat, hanem befolyást szerezni, visszaállítani a szovjet (most már csak orosz) befolyási övezetet. A Nyugat rendszeresen félreismeri az orosz törekvéseket. Már Hruscsov hírhedt 1960-os ENSZ-beli beszédét is félreértették. Hruscsov azt mondta: "el fogjuk temetni önöket", de ez alatt azt értette, ami az orosz mondás lényege: "túlélünk benneteket". Mert egészségesebbek vagyunk. Ő azt hitte. (Csak valamikor a kétezres években jött rá valamelyik amerikai kremlinológus, hogy valójában miről van szó.)

Nézzük Ukrajnát! A lakosság nagy része orosz (de vannak magyarok, lengyelek, beloruszok, moldovánok, románok is). A Majdan téri felkelés olyan kormányt juttatott hatalomra (a tolvaj Viktor Janukovics elmenekülése után), amelyiknek egyik első rendelete a nemzetiségi nyelvhasználat betiltása volt. Oroszország ez után vetett szemet a Krím-félszigetre, és ez után robbantak ki a szeparatista harcok a Don-medencében. A helyzet erősen emlékeztet arra, amit az Egyesült Államok csinált Guatemalában, Nicaraugában, Panamában, és amit szeretett volna csinálni Kubában. Nem ezeknek az országoknak a földje kellett, hanem a befolyási övezet megszilárdítása.

Szíriában az Aszad-rezsim Oroszország szövetségese, és Oroszország egyetlen Földközi-tengeri haditengerészeti támaszpontjának biztosítója. Meggyőződésem, hogy Putyin nem őt akarja védeni. A támaszpontot akarja megtartani, és nincs ínyére az amerikaiak térnyerése (az ún. demokratikus ellenzék különféle csoportjainak katonai támogatása révén). Világpolitikai játszma zajlik a befolyási övezetekért.
A neki jobban tetsző amerikai elnökjelölt illegális eszközökkel való támogatása nem háború. Az ellene való védekezés sem háború. Minden eszközzel terjeszteni kell a valós tényeket, és cáfolni a hamisakat.

Miért támogatja Putyin a szélsőséges politikusokat? Amiért Hitler támogatta Mussolinit (és előtte Francót). Amiért Sztálin kiegyezett 1939-ben Hitlerrel. Vagy amért Orbán és Fico jól kijönnek egymással (miközben a háttérben egymás ellen uszítanak). Hasonló a hasonlónak örül. Hasonló a hasonlóval üzletel. Egy autokratikus Amerika kevésbé bántaná Putyin szemét, mint az elvekért (nem mindig fair módon) kiálló Obama-adminisztráció. Valószínűleg nem lesznek kereskedelmi embargók. Valószínűleg nem lesznek határsértések. Felosztják a világot egymás között.

vilagterkep.jpg

Ez rossz hír lehet a demokratáknak, de van jó oldala is. Nem lesz nukleáris világháború. Átrendeződés lesz. A világgazdaság pillanatnyi állása szerint. És ne feledkezzünk el a kínaiakról! Előbb-utóbb övék lesz az irányítás. Az Európai Uniónak pedig alkalmazkodnia kell. Minél előbb megtalálja a helyét az új világrendben, annál jobb. Én nem adnám fel egy demokratikus Európa esélyét, de ez semmiképp sem lesz abban a helyzetben, hogy a demokráciát a többi nagyhatalomtól is megkövetelhesse. Furcsa módon a demokrácia záloga a nacionalista mozgalmak összeolvasztása egy európai nacionalizmussá (mint ahogy ez a folyamat végbement az Egyesült Államokban is, ahol már nem észak küzd dél ellen, hanem az amerikaiak mindenki más ellen).

A béke akkor volt a legnagyobb veszélyben, amikor a két világrendszer akart leszámolni egymással. Most egy világrendszer lesz. Illiberális demokrácia. Azon belül még mindig van remény.

 

(2016. dec. 11.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintempedig.blog.hu/api/trackback/id/tr2412263854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása