Fapados Internet
2019. március 26. írta: Mándy Gábor

Fapados Internet

Nagy Gábor a 30 éves világhálóról szólva felsorolja azokat a tényezőket, amelyek egyre jobban félresiklatják (a digitális monopóliumok létrejötte, az anyagiasság, az álhírek és a gyűlöletkeltés terjedése stb.).

(https://hvg.hu/tudomany/201912__30_eves_avilaghalo__remenyek_es_csalodasok__globalis_falu__a_dzsungel_torvenye)

Az eredeti kezdeményező, Tim Berners-Lee a hátrányok enyhítésére egy új, ellenőrzöttebb platform, a Solid kialakításán dolgozik. De érdemes lenne kialakítani egy redukált, „fapados” változatot is, amely a szöveges információk megosztására szorítkozna, az egyéb (képek, zenék, videók) elérését egy ellenőrzött, vírusmentes tárolóhely biztosítaná. Az Internet hajnalán ez megbízhatóan működött. Akkoriban egy 256 kilobájtos, 2 megahertzes táska-számítógéppel lapozgatni tudtam a washingtoni Kongresszusi Könyvtár katalógusában. Ma erre a sok extra mellett egyáltalán nincs lehetőség, miközben a növekvő költségek miatt özönlik ránk a kéretlen reklám. A 6-8 gigabájtos operatív memória és az 1600 megahertzes processzor mellett is lelassul a gépünk, a felesleges – és gyakran rosszindulatú – sütik, kémprogramok, vírusok miatt. Ezen a közösségi e-pontok hálózatának fejlesztésével lehetne segíteni. Az ilyen helyek megoldanák az internetes szavazás kérdését is, aminek a révén végre eljuthatnánk a digitális demokrácia korába.

 _fapados.jpg

 

(Hozzászólás az eredeti cikk webhelyén, HVG, 2019. márc. 26.)

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintempedig.blog.hu/api/trackback/id/tr4914717621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.03.26. 23:57:12

Bizonyos értelemben magunk is létrehozhatjuk a fapados netet, ha karakteres böngészőt használunk. Lynx nevűt alább linkelem, én az elinks-et használom.

hu.wikipedia.org/wiki/Lynx_(webb%C3%B6ng%C3%A9sz%C5%91)

Persze az igazi élmény szerintem is a karakteres környezet volt, igaz kezdetben a 24oo baudos betelefonálós modemmel másra nem is volt lehetőség.

Mándy Gábor 2019.03.27. 08:49:37

@rdos: A blogolásom történetében, egy évtizede, ez az első igazán hasznos hozzászólás. Hálás köszönetem! Megpróbáltam letölteni néhány ajánlott eszközt, de eddig nem találtam meg, ami csak úgy cakkundpakk elindította volna. Kérek egy magánlevelet is, ide: mandygabor@yahoo.com - Ha ez beválik, akkor érdemes lenne szélesebb körben is terjeszteni. MG

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.03.27. 16:31:04

Ha pedig a "lynx for windows" keresésre nem boldogulnál, javaslom a "lynx for DOS" keresést, DOS ablak ugyanis ha jól tudom maradt a windowsban máig, a lynx-nek pedig bővel elég a DOSemu 64o kbyte-ja is.

A másik verzió, lehasznált laptop tökéletes választás netre, és arra ha régi vas is, felhúzható a rendszerint 1 CD-nél nem nagyobb telepítő lemezű Ubuntu, vagy más Linux disztribúció, aminek alapból a része a karakteres böngésző.
süti beállítások módosítása