A népszavazás-vita és a Brexit
2019. március 15. írta: Mándy Gábor

A népszavazás-vita és a Brexit

       A népszavazások szerepéről évek óta vita folyik, és az az álláspont látszik felülemelkedni, hogy a képviseleti demokrácia jobb, mivel nem függ a közvélemény gyakori hullámzásától (többek között erről írt korábban Majtényi László és Vásárhelyi Mária is az ÉS-ben). De láttuk, hogy az egyszer megválasztott párt gyakorlatilag azt csinálhat az országgal, amit akar, olyat is, amire konkrétan nem kapott felhatalmazást. A második és harmadik kétharmad ugyan a választópolgárok manipulált közönye miatt igazolni látszik a Fidesz álláspontját, de a magán-nyugdíjpénztárak felszámolásáról, a paksi bővítésről, a közoktatás átalakításáról, a munka törvénykönyvének megváltoztatásáról menet közben is érdemes lett volna megkérdezni az ország lakosságát. (A vasárnapi nyitvatartás és a budapesti olimpia ügye a népszavazás lehetőségének meglengetése miatt került le a napirendről, de a városligeti környezetrombolásokról is érdemes lett volna megkérdezni az érintetteket.)

 

brexit-future.jpg

        A négy évenkénti választások mellett akkor lenne szükség népszavazásra, amikor a ciklus közben bukkan fel egy új probléma. A Brexit jó példa erre. A folyamatot eredetileg is népszavazás indította el, de két év alatt kiderült, hogy gyökeresen megváltoztak a körülmények. Kiderült, hogy az írországi határ lezárása ellentétben lenne a polgárháborút lezáró nemzetközi egyezménnyel, valamint hogy a közös európai piac lehetőségétől megfosztott cégek sorra menekülnek az országból (nemcsak a Nissan, a Ford, a Sony és az Airbus, de az echte brit kis és közepes vállalkozások is, akiknek ugyancsak a kontinensen találhatók a legjobb vevőik vagy üzleti partnereik). Óriási nemzeti katasztrófa körvonalai bontakoznak ki (már a királynő kimentésének tervét is elővették egy tömeges felfordulás esetére), de a parlamenti képviselők óvakodnak a népszavazás megismétlésétől, mondván, ez a lépés antidemokratikus lenne. Pedig észszerű beavatni a választópolgárokat, hogy az azóta már látható tényezőket is figyelembe véve újra állást foglalhassanak, ne legyenek foglyai a saját korábbi, téves adatokon alapuló döntésüknek.

        Gyanítom, hogy ha majd Magyarország uniós tagsága szűnik meg (kilépés vagy kiebrudalás következtében), akkor aligha lesz körülötte ekkora hűhó.

 

(Elküldve: Élet és Irodalom, 2019. márc. 7.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerintempedig.blog.hu/api/trackback/id/tr6614689250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása